Gençlik Yönetmeliği

*ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ GENEL YÖNETİM KURULU’NUN 28.10.2008 TARİH 6/11 SAYILI KARARI İLE İŞLERLİK KAZANMIŞTIR.







BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL ESASLAR

KURULUŞ
Madde    1
     : Genel Merkez ve şube düzeyinde eşgüdüm halinde çalışmak üzere yan kol olarak gençlik kolları kurulur.
18 – 30 yaş arasındaki tüm üyeler Gençlik Kolu’nun üyesi kabul edilirler.

AMAÇ
Madde      2
    : Bu Yönetmeliğin amacı, ulusumuzun geleceğini oluşturan gençlerimize Atatürkçü Düşünceyi öğretmek, benimsetmek, sevdirmek ve Atatürk’ün büyük ve kutsal emaneti olan Cumhuriyetimizi, Türk Devrimini ve tüm Atatürk ilkelerini yaşam felsefesi bilmiş, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesini benimsemiş, toplumumuza yaraşır nitelikli bireyler yetiştirmek için gençlerin sosyal, bilimsel, kültürel ve spor çalışmalarını sağlamak, bilgi beceri kazanmalarına yardımcı olmak, her bağlamdaki gençlik çalışmalarını düzenleyip inceleme yapmak, yönlendirmek, geliştirmek ve denetlemek, amacıyla kurulan Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolunun işleyişini , ilgili ilkeleri ve yöntemleri düzenlemektedir.

KAPSAM
Madde       3
     : Bu yönetmelik Atatürkçü Düşünde Derneği Genel Merkezi ile Şubelerinde ki Gençlik Kollarının kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma ilke ve yöntemlerini kapsar.

DAYANAK
Madde      4
      : Bu yönetmelik Medeni Yasa, Dernekler Yasası ve Atatürkçü Düşünce Derneği Tüzüğü temel alınıp, Atatürkçü Düşünce Derneği Tüzüğünün 21 maddesi ( F ) (Değiştirilmiş Tüzük Metni esas alınarak) bendine dayanılarak hazırlanmış olup açıklık bulunmayan konularda bu dayanaklar gözetilir.




TANIMLAR
Madde       5
      : Bu yönetmelikte geçen;
Dernek               : Atatürkçü Düşünce Derneği’ni
Genel Merkez            : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel merkezi’ni
Genel Başkan            : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı’nı
Genel Yönetim Kurulu         : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu’nu
Genel Merkez Yürütme Kurulu      : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Yürütme Kurulu’nu
Genel Başkan Yardımcısı         : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı’nı
Genel Sekreter            : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreteri’ni
Şube Başkanı               : Atatürkçü Düşünce Derneği İl ve İlçe Şube Başkanları’nı
Üye                  : Atatürkçü Düşünce Derneği Üyesi’ni
Tüzük                  : Atatürkçü Düşünce Derneği Tüzüğü’nü
Genel Merkez Gençlik Kolu      : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Gençlik Kolu’nu
Genel Merkez Gençlik Kolu Yönetimi   : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Gençlik Kolu Yönetimi’ni
Gençlik Kolları Başkanı         :Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Gençlik Kolu Başkanını
Gençlik Kolu               : Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Gençlik Kolu’nu
Gençlik Kolu Başkanı         : Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolu Başkanı’nı kapsar.






İKİNCİ BÖLÜM

ESAS HÜKÜMLER


GENÇLİK KOLLARININ AMAÇLARI

Madde      6   : Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabede Türk Gençliğine verdiği görevin sorumluluğuyla, ADD tüzüğünde yer alan kuruluş amacına uygun olarak, düşünsel ve eylemsel çalışmalar yapmak. Bu bağlamda;

a)  Türk Gençliğini Atatürkçü Düşünce ışığında birleştirici, bütünleştirici çalışmalar yapmak.
b)  ADD Şubelerindeki gençlerin Türk Devrimine, Atatürk İlkeleri doğrultusunda, ülkesine ve ulusuna yararlı, araştırıcı, yaratıcı, birleştirici yeteneklerini geliştirmek ve toplumsal hayata gönüllü katılımlarını sağlamak.
c)  ADD üyesi gençlerimizin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlayacak sosyal, bilimsel, kültürel ve spor çalışmalarına yönlendirmek.
d)   ADD üyesi gençlerimize birlikte üretmek, birlikte sorumluluk üstlenmek, farklılıklara hoşgörü ile bakmak gibi demokrasinin temeli olan davranış ve düşünceleri kazandırmak.
e)  Sosyal, bilimsel, kültürel ve spor etkinlikleriyle gençlerin ruh ve beden sağlıklarını korumak ve beraberlik duygularını güçlendirmek, Atatürkçü Düşünce Derneği yönetimine taban oluşturacak yapıyı sağlamak için katkıda bulunmak.
f)  Gençlerin sorunlarına yardımcı olmak, rehberlik ve danışmanlık yapmak.
       

GENEL MERKEZ GENÇLİK KOLU

Madde     7 :
Genel Merkez Gençlik Kolu  merkez yürütme kurulu 9 kişiden oluşur. Gençlik kolu merkez yürütme kurulu görevlendirildikten sonra kendi arasında görev dağılımını yapar ve Başkan,başkan yardımcısı ve sekreterini seçer. Görev dağılımı genel merkez MYK’ya bildirilir. MYK’nın, istifa veya diğer nedenlerle eksilmesi durumunda yeni yönetim kurulu üyesi MYK’nın çoğunluk oyuyla belirlenir ve genel merkez GYK’ ya bilgi verilir. Görev değişiklikleri ve üyelik görevinin sona ermesi içinde aynı usul işletilir.
Genel Merkez Gençlik Kolu Genel Başkana bağlı olarak çalışır.
Gençlik Kolları Başkanı, Genel Merkez Kurullarına katılarak gençlik kollarını temsil eder. Bu kurullarda görüşülen Gençlik Kolları ile ilgili konularda Gençlik Kolları Başkanının öncelikli söz hakkı vardır.

GENEL MERKEZ GENÇLİK KOLU ÇALIŞMA ESASLARI

Madde    8 :

Toplantılar başkanın çağrısı üzerine her koşul altında ayda bir defa yapılır. Başkanın ya da kurul üyelerinin 1/3’ünün çağrısı üzerine de olağanüstü toplantı yapılabilinir.

Toplantı yeter sayısı üye sayısının yarıdan bir fazlasıdır. Toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alınır, ancak karar yeter sayısı toplam üye sayısının 1/3’ünden aşağı olursa karar alınamaz ve toplantı ileri bir tarihe ertelenir.
Toplantı tutanaklarının tutulmasından Gençlik Kolları Yazmanı sorumludur.

Genel Merkez Gençlik Kolu tarafından alınan kararlar ve etkinliklere ilişkin yazışmalar (kararın içeriğine göre) gençlik kollarının bağlı olduğu birimin (Genel Başkanlık / Genel Sekreterlik /Genel Saymanlık / MYK / GYK)  onaylaması ile uygulanır.


GENEL MERKEZ GENÇLİK KOLU GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Madde      9     :

 
a) ADD Şubelerindeki gençlerin, Atatürkçü düşünce doğrultusunda, ülkesine ve ulusuna yararlı araştırıcı, yaratıcı, birleştirici yeteneklerini geliştirir.
b) Sosyal, bilimsel, kültürel ve spor etkinlikleriyle gençlerin ruh ve beden sağlıklarını korumak  ve beraberlik duygularını güçlendirmek amacıyla, Atatürkçü Düşünce Derneğine taban oluşturacak katkılarda bulunur.                 
c) Gençliğin eğitim, öğretim ve yönetim verimliliğinin artırılmasını, sürekli gelişme için  araştırmaların yapılmasını ve sonuçların değerlendirilmesini sağlar.
ç) Gençliğin örgütlenme, eğitim, sağlık ve çalışma yaşamına yönelik sorunlarını tespit etmek için gerekli çalışmaları yapar, çözümlerine yönelik politikaları geliştirir ve Genel Merkez Yürütme Kurulunun onayına sunar.
d) Genel Merkez Yürütme Kurulunun onayından çıkan  çözüm önerileri çerçevesinde bölgesel gençlik kongrelerini yaşama geçirebilmek için  altyapı çalışmalarını yapar.
e) Şube Gençlik kollarının çalışmalarına yönelik Genelgeleri hazırlar. İlgili makamın onayından geçen genelgelere uyulup, uyulmadığını takip eder.
f) Gençlik Dergisi çıkarır.
g) Yurtiçi ve yurtdışındaki ulusal çizgideki diğer gençlik örgütlenmeleri ile Üniversitelerde Atatürkçü gençlik örgütleri ile ilişkileri geliştirir.Diğer gençlik örgütleriyle ilişkilerin düzenlenmesinden sorumludur.
h) Tüm şube gençlik kollarının katılacağı kurultay, çalıştay, gençlik kampı vb. gibi etkinlikleri düzenler ve hazırlıklarını yapar.
ı) Gençlerin sorunlarına ve çözümlerine yönelik çalışmaların yapılabilmesi için diğer kollarla eşgüdüm içerisinde çalışmalar yapar. Yapılan çalışmaları ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşır.
i) Yurt genelinde ve yöresel olarak özellikle gençlerin katılımının sağlanacağı danışma büroları oluşturur.
j) Gençlerin karar almak yeteneğinin geliştirilmesi için pilot uygulamalar yapar.
k) Dernek Tüzüğünde belirlenmiş olan amaçları gerçekleştirmek ve Dernek kuruluş amaçlarına ulaşmak için Gençlik Kolları tarafından yürütülen çalışmaları ülke genelinde planlar ve eşgüdümünü sağlar.
l) Gençlik Kolları tarafından yürütülen çalışmalar hakkında Genel Merkez kurulları ile eşgüdümü sağlar ve raporlar sunar.
m) Bölgesel Eşgüdümü sağlamak üzere sorumlular tayin eder, çalışmalarla ilgili raporlar ister. İhtiyaca göre eşgüdümleri belirler ve bunlara ilişkin çalışma genelgeleri hazırlar.
n) Şubelerdeki Gençlik Kolu örgütlenmesi ile ilgili olarak Şube Gençlik Kolu Başkanlarının katılımı ile ulusal ya da bölgesel düzeyde çalıştaylar düzenler.
o) Gençlik Kolu bulunmayan Şubelerde Gençlik Kolu kurulması için çalışmalar yürütür.
ö) Genel merkez gençlik kolu, şube başkanlığını bilgilendirmek ve görüşünü almak kaydıyla şube gençlik kolunu veya genç üyeleri/üyeyi belirli bir konuda görevlendirir.
p) Gençlik kollarına ait internet sitesi kurar.
r) İhtiyaca göre çeşitli başlıklarda alt çalışma öbekleri(birimleri) oluşturur.
s) Öğrenci gençliğin burs ve yurt sorununun çözümü için çalışmaları yürütür.


ŞUBE GENÇLİK KOLU KURULUŞ

Madde         10 :   
Şube Gençlik Kolu Yönetimi, Şube üyesi gençlerin Şube  yönetiminin kararı ile toplanması ve yapılan seçimle 5 ya da 7 kişilik yönetim kurulunu belirlemesi ile oluşur. Şube Gençlik Kolu Yönetim Kurulu, kendi aralarında yapacakları görev dağılımı ile başkan, başkan yardımcısı ve yazmanı belirler. Şube Gençlik Kolu Yönetimi Şube Yönetim kurulunun kararı ile faaliyete geçer. Gençlik Kolu Yönetimi 7 gün içinde Şube Başkanı tarafından Genel Merkez Gençlik Kollarına yazılı olarak bildirilir.
Şube Gençlik Kolu Yönetiminin çalışma esasları Genel Merkez Gençlik Kolu’nun ki gibidir.

ŞUBE GENÇLİK KOLU GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE AMAÇLARI

MADDE     11   : 

a) Genç üyelerin eğitim, öğretim ve yönetim verimliliğinin artırılmasını, sürekli gelişme için gerekli araştırmaların yapılmasını ve sonuçlarının değerlendirilmesini sağlamak.
b) Bütün etkinlikleri ilgililerle işbirliği yaparak planlamak ve düzenlemek. Çevre olanakları, Çevre gereksinmeleri ve gençlerin istekleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirmek.
c) Genelgelerin ve kararların gereğini yerine getirmek. İlgililere yazılı olarak duyurmak.
d) Genç üyelerin aileleriyle işbirliği kurarak, kol faaliyetlerinde çevre ile bütünlük sağlamak.
e) Talep edilmesi halinde 3 veya 6 aylık çalışma çizelgesi düzenlemek, bu çizelgeyi Genel Merkez Gençlik Kollarına göndermek ve o çizelge doğrultusunda etkinlikleri sürdürmek. Plansız etkinliklerle ilgili olarak Gençlik Kolları Yönetimini bilgilendirmek.
f) Talep edilmesi halinde Gençlik Kolu çalışmalarını içeren raporları ve üye sayısını Genel Merkez Gençlik Koluna göndermek.
g) Gençlik Kolu çalışmalarının gençlere tanıtılması ve özendirilmesi için gerekli önlemleri almak.
h) Görevlerini yerine getirmek için üyelerinde katılımı ile Gençlik Kolu Yönetimine bağlı alt çalışma grupları oluşturmak.
ı) Şube yönetiminin onayı ile Genel Merkez Gençlik Kolu’nun aldığı kararları uygulamak ve Genel Merkez tarafından yürütülen çalışmalara destek vermek.
i) Gençlerin örgütlenme, eğitim ve çalışma yaşamına yönelik genel , bölgesel ve özellikle aileden kaynaklanan sorunlarını tespit etmek,çözüm önerileri ile birlikte Genel Merkez Gençlik Koluna göndermek.

YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Madde      12  :
Gençlik Kollarında saptanan amaçlar doğrultusunda gençlerin ilgi ve istekleri de göz önünde bulundurularak çalışmalar düzenlenir.
1) Anma toplantıları
2) Basın açıklamaları 
3) Milli Bayramlar ve Kurtuluş Günleri Kutlamalarına Katılma
4) Eğitim Çalışmaları
    a)   Sempozyum
    b)   Konferans
    c)   Panel
    d)   Kurs
    e)   Seminer
5) Satranç
6) İzcilik ve kamplar
7) Doğal ve Tarihi Çevreyi Koruma ve Öğrenme Çalışmaları
    a)   Çevre koruma ve Halk Sağlığı Hizmetleri
    b)   Ormanı Koruma ve Geliştirme Çalışmaları
8) Spor dallarında başlangıç ve eğitim
    a)   Spor takımları
9)  Bilimsel ve Teknolojik Çalışmalar
10) Gösteri ve Kutlama Çalışmaları
    a)   Şenlikler
    b)    Festivaller
11)   Çevre Gezileri
    a)     Piknik ve Tarihi yerlere gezi
    b)    Huzurevi, hastane, yetiştirme yurtları ziyaretleri vb. gibi
12)  Yarışmalar
    a)    Spor Yarışmaları
    b)    Şiir, Karikatür, Resim ve Slogan vb. gibi
13)  Kampanyalar
    a)   İlaç, Kitap, Kırtasiye, gazete vb. toplama kampanyası
    b)   Zararlı alışkanlıklara karşı kampanya ( Uyuşturucu, Sigara, alkol vb. gibi)
    c)   İmza Kampanyası
14)   Edebiyat
        İmza günleri, söyleşiler
15)   Sergi Düzenlenmesi
16)     Müzik
    a)   Enstrüman eğitimi
    b)   Koro çalışmaları
17)     Tiyatro
18)  Genel merkezin ve şubelerin etkinliklerini destekleyici, kolaylaştırıcı çalışmalar.

SORUMLULUK

Madde      13  :
  Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik  Kolunun yönetiminden, yapılacak çalışmaların yürütülmesinden, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Gençlik Kolu Başkanı  şahsında Genel Merkez Gençlik Kolu Yönetim Kurulu sorumludur.


TUTULACAK DEFTER VE KAYITLAR

Madde    14     :

Atatürkçü Düşünce Derneği  Gençlik  Kollarında aşağıda belirlenen defterler tutulur.
a) Karar Defteri





GENÇLİK KOLLARININ FESHİ

Madde         15     :

a) Şube Gençlik Kolunun feshi için, Şube Yönetim Kurulunun gerekçeli kararı gerekir.
b) Fesihten önce genel merkez gençlik kolunun bilgilendirilmesi ve olumlu / olumsuz görüş alınması önerilir.
c) Şube Yönetim Kurulu tarafından fesih nedenini içeren dilekçe, Şube Gençlik Kolları Başkanının savunması ile birlikte Genel Merkez Gençlik Kollarına gönderilir.

DİSİPLİN İŞLEMLERİ

Madde       16      :

a)   Disiplin konularında Atatürkçü Düşünce Derneği Tüzük Hükümleri uygulanır.
b)   Genel merkez gençlik kolu,tespit ettiği sorumsuzluk ve disiplinsizlik konularını, gençlik kolları başkanının imzasıyla şube yönetim kuruluna veya Genel Yönetim Kurulu’na , disiplin işlemlerinin başlatılması istemiyle  tespit / tutanak raporu şeklinde sunar.Söz konusu talep için genel merkez gençlik kolu MYK’nın oy çokluğu ile karar alması gerekir.
      Şube gençlik kolları da aynı yöntemle kendi yönetim  kurullarına  rapor sunarlar.
     

  ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SON HÜKÜMLER

Madde      17
      : Bu Yönetmelik Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu’nun onayı tarihinde işlerlik kazanır.
                             Bu yönetmeliğin değiştirilmesi söz konusu olduğunda genel merkez gençlik kollarının görüşleri alınır.

Madde      18
      : Bu Yönetmelik Kurallarını Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı yürütür.

GOKİMEDİA BİLİŞİM HİZMETLERİ www.gokimedia.com